Meer...

Alles mocht eruit, behalve de boom.

Dat was de wens van de eigenaren van deze tuin. Tenminste, van één van hen. De ander was het daar niet helemaal mee eens. De boom was oud en gaf een groen beeld in de zomer. Maar hij stond wel op de ideale plek voor een schuurtje. Een tuin kast om de boom heen bouwen, daar liepen beide bewoners wel warm voor.

En daarnaast waren er nog wel wat wensen.

Een overkapping was ook een wens. Maar niet te diep want de zon moest er wel onder kunnen komen. De trampoline mocht eigenlijk ook nog wel even blijven. En het liefst een eettafel  op een terras aan huis. En lekker veel groen. Voor dat groen zou met al deze wensen weinig ruimte over blijven op deze vijftig vierkante meter. Toch lukte het om een derde ervan als border in te richten, al is het met een trampoline erin. De trampoline staat op de aarde met planten eronder en er omheen. Zo zal hij op termijn wat meer aan het zicht worden onttrokken. Bovendien is het in de toekomst, wanneer hij niet meer gebruikt wordt, een eenvoudige ingreep om de trampoline plaats te laten maken voor meer en hogere beplanting.

De overkapping loopt schuin weg, met de lijn van de tuin mee. Het valt nauwelijks op maar het zorgt er wel voor dat het licht en de laatste zon lekker onder de veranda vallen. De kleuren zijn gekozen met een ‘Ibiza sfeer’ in het achterhoofd. De wanden hoefden niet op je af te komen maar ze hoefden ook niet heel donker. Het werd een taupe tint, gecombineerd met wit, hout en lichte bamboe. De witte houten eettafel is later speciaal op maat gemaakt en staat inmiddels op het ‘tapijt’ van keramische tegels met een klassieke print, passend bij de oude details in de woning. De lange eet bank is geïntegreerd in de schutting en komt hier als het ware uit. De rugleuning loopt ietwat schuin waardoor kussens niet nodig zijn. De bank is wel dieper dan een normale eetkamer bank zodat er ook op onderuit gezakt kan worden.

En daarnaast waren er nog wel wat wensen.

Een overkapping was ook een wens. Maar niet te diep want de zon moest er wel onder kunnen komen. De trampoline mocht eigenlijk ook nog wel even blijven. En het liefst een eettafel  op een terras aan huis. En lekker veel groen. Voor dat groen zou met al deze wensen weinig ruimte over blijven op deze vijftig vierkante meter. Toch lukte het om een derde ervan als border in te richten, al is het met een trampoline erin. De trampoline staat op de aarde met planten eronder en er omheen. Zo zal hij op termijn wat meer aan het zicht worden onttrokken. Bovendien is het in de toekomst, wanneer hij niet meer gebruikt wordt, een eenvoudige ingreep om de trampoline plaats te laten maken voor meer en hogere beplanting.

De overkapping loopt schuin weg, met de lijn van de tuin mee. Het valt nauwelijks op maar het zorgt er wel voor dat het licht en de laatste zon lekker onder de veranda vallen. De kleuren zijn gekozen met een ‘Ibiza sfeer’ in het achterhoofd. De wanden hoefden niet op je af te komen maar ze hoefden ook niet heel donker. Het werd een taupe tint, gecombineerd met wit, hout en lichte bamboe. De witte houten eettafel is later speciaal op maat gemaakt en staat inmiddels op het ‘tapijt’ van keramische tegels met een klassieke print, passend bij de oude details in de woning. De lange eet bank is geïntegreerd in de schutting en komt hier als het ware uit. De rugleuning loopt ietwat schuin waardoor kussens niet nodig zijn. De bank is wel dieper dan een normale eetkamer bank zodat er ook op onderuit gezakt kan worden.

De eettafel bank komt als het ware 'uit de schutting'.
Een witte pallet bank past mooi bij deze taupe kleurige overkapping.
Er werd een kast om de boom heen gebouwd.
De trampoline kreeg een plek in de border.
Het zicht op de geïntegreerde bank met de schutting van onder de veranda.
De diepe eettafel bank in deze tuin is geïntegreerd met de schutting.
Een overkapping in een taupe kleur, gecombineerd met hout, wit en lichte bamboe.
Om een boom heen bouwen in het centrum van Haarlem

Het schuurtje wordt door de jongens voor andere doeleinden gebruikt.

De boom is gebleven en kreeg een mooie ombouw in dezelfde kleur als de overkapping. Twee deurtjes geven toegang tot de bergruimte rondom de stam. Een houten vloertje zorgt ervoor dat alles schoon blijft. Het lage deel biedt ruimte voor een extra zitplaats bij grotere gezelschappen of voor leuke accessoires. Voorlopig gebruiken de kinderen het echter als opstapje om op het dakje te klimmen waar ze lekker kunnen ‘chillen’. De losse paal in de border is voor de hangmat die in een Ibiza-tuin natuurlijk niet kan ontbreken.

Het ontwerp

Tuinontwerp

BEKIJK ALLE TUINEN

Soortgelijke tuinen

ALGEMENE VOORWAARDEN - PRIVACY VERKLARING