Meer...

De oude muren kwamen totaal niet tot hun recht.

Door flink uitgedijde beplanting rechts en de aanwezigheid van een schuurtje achter in de tuin leek de tuin heel smal en kwamen de hoge muren behoorlijk op je af. Nu zijn deze muren juist onderdeel van deze tuin en geven hem een uniek karakter.

Met de juiste aanpassingen had deze tuin veel potentie.

Het terras achter in de tuin heeft altijd al hoger gelegen. Hier bevond zich ook een schuurtje. Het terras was afgezet met een klassiek ornamenten stenen hekje. Vrijwel de hele tuin was bestraat met gebakken klinkers. Alleen bij de achterdeur stonden een paar flink uit de kluiten gewassen heesters. Genoeg ingrediënten voor een prachtige tuin, alleen niet met de juiste indeling en verhouding.

In opdracht van Nederveen Tuinen maakte ik een nieuw ontwerp voor deze tuin. Omdat het schuurtje achter in de tuin weg mocht, kon het terras verbreed worden wat meteen een veel ruimtelijker gevoel geeft. De brede beplanting bij de achterdeur heeft plaats gemaakt voor een smallere verhoogde border met geïntegreerd bankje voor de laatste zonnestralen. Een trap over hele breedte van de tuin geeft een luxe uitstraling. De plantenbak in het midden van de trap geeft net voldoende afscheiding. De smalle border met een laag muurtje in het midden van de tuin ligt op dezelfde lijn waardoor de tuin op dit deel in tweeën wordt gesplitst. Rechts ervan ligt een klinkerpad naar achteren, langs de border met bankje. Links van de border ligt grind. Hier is nog ruimte voor een mooie lange, smalle eettafel. Maar ook zonder is het beeld vanuit de eetkamer de trap op uniek. De drie groenblijvende bomen voor de schutting aan die kant blokkeren het zicht vanaf het dakterras van de buren op het terras rechts achterin.

Met de juiste aanpassingen had deze tuin veel potentie.

Het terras achter in de tuin heeft altijd al hoger gelegen. Hier bevond zich ook een schuurtje. Het terras was afgezet met een klassiek ornamenten stenen hekje. Vrijwel de hele tuin was bestraat met gebakken klinkers. Alleen bij de achterdeur stonden een paar flink uit de kluiten gewassen heesters. Genoeg ingrediënten voor een prachtige tuin, alleen niet met de juiste indeling en verhouding.

In opdracht van Nederveen Tuinen maakte ik een nieuw ontwerp voor deze tuin. Omdat het schuurtje achter in de tuin weg mocht, kon het terras verbreed worden wat meteen een veel ruimtelijker gevoel geeft. De brede beplanting bij de achterdeur heeft plaats gemaakt voor een smallere verhoogde border met geïntegreerd bankje voor de laatste zonnestralen. Een trap over hele breedte van de tuin geeft een luxe uitstraling. De plantenbak in het midden van de trap geeft net voldoende afscheiding. De smalle border met een laag muurtje in het midden van de tuin ligt op dezelfde lijn waardoor de tuin op dit deel in tweeën wordt gesplitst. Rechts ervan ligt een klinkerpad naar achteren, langs de border met bankje. Links van de border ligt grind. Hier is nog ruimte voor een mooie lange, smalle eettafel. Maar ook zonder is het beeld vanuit de eetkamer de trap op uniek. De drie groenblijvende bomen voor de schutting aan die kant blokkeren het zicht vanaf het dakterras van de buren op het terras rechts achterin.

Het zicht vanuit de eetkamer is nu gewoon indrukwekkend.
Witte traptreden, flachkorn grind en een bruine plantenbak in de traptreden verzonken in deze ommuurde stadstuin in Haarlem.
Stenen stadsmuren rondom deze tuin, witte stuc-look borders, een geïntegreerd bankje, gebakken klinkers en Flachkorn grind.
Gebakken klinkers, witte traptreden, bruine muurtjes en plantenbakken en een geïntegreerd tuinbankje in deze stadstuin in Haarlem.
Een bruin stuc-look muurtje in deze stadstuin in Haarlem.
Een witte stuc-look border met geïntegreerde bank voor een stenen stadsmuur in Haarlem.
Stuc-look wangen langs de tuintrap om het hoogteverschil op te vangen.
Een ommuurde stadstuin in hartje centrum van Haarlem

De aanwezige materialen in een nieuw jasje.

In een stadstuin in het centrum van Haarlem passen oude gebakken klinkers altijd goed. Zeker in combinatie met deze hippe meter bij meter tegels voor een industriële uitstraling. De traptreden zijn van hetzelfde merk in dezelfde kleur. De verhoogde borders, de plantenbak en het muurtje hebben, net als de schutting rechts achter in de tuin, de uitstraling van een gestucte muur. Door een juist kleurgebruik in deze elementen is meer diepte gecreëerd.

Het ontwerp

Tuinontwerp

BEKIJK ALLE TUINEN

Soortgelijke tuinen

ALGEMENE VOORWAARDEN - PRIVACY VERKLARING