Meer...

Alsof ze nog niet genoeg keuzes moesten maken werd de tuin meteen meegenomen.

Ruim voor de oplevering van het nieuwbouwhuis waren de eigenaren al bezig met de plannen voor de tuin. Fijn, want ook dat proces en de uiteindelijke aanleg van de tuin kost tijd. Maar gelukkig konden de bewoners, ondanks de levertijd van de maatwerk veranda, de huis- en tuinwarming gelijktijdig geven.

Een houten veranda met glazen dak, dat is toch niet zo moeilijk?

In het vorige huis hadden de bewoners een glazen veranda en dat was hun goed bevallen. Dat wilden ze in deze tuin weer. Een houten veranda met glazen dak aan de gevel. De vraag was alleen nog even of hij over de hele breedte moest en of hij aan de zijkant dicht moest. Het leek een eenvoudige vraag maar het bleek nog niet eenvoudig om de combinatie van hout en glas in een maatwerk variant te krijgen, zonder dat dit extreem duur werd. Uiteindelijk is het gelukt. De veranda is niet over de hele breedte van de tuin geplaatst maar werd is wel zó breed dat een midden paal noodzakelijk was. En dat was nou net niet de bedoeling. Door de buitenste palen iets naar binnen te plaatsen en de midden paal zo ver mogelijk naar de buitenkant zonder dat de maximale overspanning overschreden werd, kon het. Heatertje en een zonnewering eronder en de bewoners hoeven nooit meer naar binnen.

Een houten veranda met glazen dak, dat is toch niet zo moeilijk?

In het vorige huis hadden de bewoners een glazen veranda en dat was hun goed bevallen. Dat wilden ze in deze tuin weer. Een houten veranda met glazen dak aan de gevel. De vraag was alleen nog even of hij over de hele breedte moest en of hij aan de zijkant dicht moest. Het leek een eenvoudige vraag maar het bleek nog niet eenvoudig om de combinatie van hout en glas in een maatwerk variant te krijgen, zonder dat dit extreem duur werd. Uiteindelijk is het gelukt. De veranda is niet over de hele breedte van de tuin geplaatst maar werd is wel zó breed dat een midden paal noodzakelijk was. En dat was nou net niet de bedoeling. Door de buitenste palen iets naar binnen te plaatsen en de midden paal zo ver mogelijk naar de buitenkant zonder dat de maximale overspanning overschreden werd, kon het. Heatertje en een zonnewering eronder en de bewoners hoeven nooit meer naar binnen.

De bewoners hoeven nooit meer naar binnen.
De zijwand van de glazen veranda met glazen dak werd een witte stuuk-look muur.
De Cortenstalen verhoogde borders met verschillende nieveaus passen mooi bij de perzistenen.
De semi-transparante schutting loopt door als zijwand van het fietsen schuurtje met sedumdak.
Het fietsenschuurtje werd op maat gemaakt, aangepast aan de maat van de fietsen.
Het fietsen afdak kreeg een sedumdak.
De palen achter dit bankje van wit geschilderde U-elementen dienen als rugleuning.
Perzikstenen in Amsterdam

Cortenstaal, hout en... perzikstenen.

Perzikstenen als half verharding, dat was een tweede bijzondere vraag. Ik had nog niet eerder van dit duurzame alternatief voor boomschors gehoord. Maar het staat prachtig. De Cortenstalen verhoogde borders met verschillende niveaus in een natuurlijke vorm passen er erg goed bij. De semi-transparante schutting is aan de achterkant tevens de wand van een fietsen overkapping. De vorm is aangepast aan de maat van de fietsen en het dakje is bekleed met sedum. Het terras onder de veranda is van keramische tegels in een kleur die prachtig past bij de gevel en aansluit bij de vloer binnen. Het pad en de parkeerplaats zijn van betonstenen in dezelfde natuurlijke tinten als de rest van de tuin. Het patroon van de staanders van de veranda komt terug in de palen die in de borders staan. Rechts achter in de tuin dienen deze als rugleuning voor het betonnen bankje en hebben daarmee niet alleen een esthetische functie. Het bankje is gemaakt van U-elementen welke iets verdiept in de grond geplaatst zijn voor een fijne zithoogte. Ze zijn wit geschilderd, dezelfde kleur als de stuuk-look zijwand van de veranda

Nog voor de oplevering werd er druk voor planten geshopt.

Planten zijn de hobby van de vrouw des huizes. Ze kon niet wachten tot alles klaar was zodat ze alles kon planten. En dat deed ze dan ook niet. Al tijdens de aanleg stonden de eerste planten er al in. Nog even geduld, maar volgend jaar zal deze tuin de groene oase zijn die de bewoners voor ogen hadden.

Het ontwerp

Tuinontwerp

BEKIJK ALLE TUINEN

Soortgelijke tuinen

ALGEMENE VOORWAARDEN - PRIVACY VERKLARING