Meer...

Het oude huis was verbouwd en gemoderniseerd, nu was de tuin aan de beurt.

In de zomer van 2013 was deze 25 meter diepe achtertuin, vlakbij het centrum van Haarlem, nog een verwaarloosde wildernis. De woning was inmiddels verbouwd en heel stijlvol ingericht. De uitgebouwde keuken was modern en straalde luxe uit door de omvang en het licht dat door de schuifpui en grote dakramen naar binnen kwam. De nieuwe tuin moest hierop gaan aansluiten. De tuin moest passen bij het oude jaren 30 huis met de eigentijdse uitbouw en inrichting.

De wensen waren bescheiden, de vorm van de tuin was een uitdaging.

De uitdaging bij deze tuin zat hem met name in de vorm. De tuin was lang en smal. Bijkomend gegeven was het recht van overpad dwars over het perceel. Achter het overpad lag nog een stukje grond aan de sloot. Door het hoge groen aan de andere kant van de sloot een heerlijke plek. Ideaal om dus een mooie vlonder aan te plaatsen. De treinen die over het spoor, vlak achter het groen langs reden moesten maar voor lief genomen worden. Al was het niet wenselijk om ze vanuit de woning nog te zien. Leibomen zouden het zicht hierop moeten gaan ontnemen.

De wensen voor de tuin waren bescheiden. Er moest een grote boom gekapt worden, de tuin moest vóór het overpad afgesloten kunnen worden zodat kinderen niet naar de sloot konden en er moest een klein schuurtje voor de fietsen komen achter in de tuin. Verder moest er een lounge hoek komen en een eettafel op een houten vlonder aan het huis.

De wensen waren bescheiden, de vorm van de tuin was een uitdaging.

De uitdaging bij deze tuin zat hem met name in de vorm. De tuin was lang en smal. Bijkomend gegeven was het recht van overpad dwars over het perceel. Achter het overpad lag nog een stukje grond aan de sloot. Door het hoge groen aan de andere kant van de sloot een heerlijke plek. Ideaal om dus een mooie vlonder aan te plaatsen. De treinen die over het spoor, vlak achter het groen langs reden moesten maar voor lief genomen worden. Al was het niet wenselijk om ze vanuit de woning nog te zien. Leibomen zouden het zicht hierop moeten gaan ontnemen.

De wensen voor de tuin waren bescheiden. Er moest een grote boom gekapt worden, de tuin moest vóór het overpad afgesloten kunnen worden zodat kinderen niet naar de sloot konden en er moest een klein schuurtje voor de fietsen komen achter in de tuin. Verder moest er een lounge hoek komen en een eettafel op een houten vlonder aan het huis.

Een geslaagde combinatie van rechte lijnen en ronde vormen.
De wensen waren bescheiden, de vorm van de tuin was een uitdaging.
De gebakken klinkers vormen de verbinding met de oude woning.
De beste plek voor een lounge terras bleek in het midden van de tuin te zijn.
De ronde vorm van de verhoogde border leidt de blik verder de tuin in.
Een geslaagde combinatie van rechte lijnen en ronde vormen.
Ronde vormen en toch een strakke uitstraling.
Een vijfentwintig meter diepe achtertuin midden in de stad in Haarlem

De beste plek voor een lounge terras bleek in het midden van de tuin te zijn, hier komt het laatste zonnetje nog tussen de bomen door.

Omdat er een hoogteverschil van ca. 40cm aanwezig is, ligt het vlonder terras aan huis hoger ten opzichte van de tuin. De vlonder is rond van vorm waardoor de treden een uitdaging waren. De aantreden zijn van Cortenstaal en de treden van gebakken klinkers. Deze werden ook gebruikt voor het pad. 3 hoogstam dak bomen begeleiden het pad en geven de tuin een luxe uitstraling. Een Cortenstalen verhoogde border met ronde vormen breekt de rechte lijnen in de tuin. De beste plek voor een lounge terras bleek in het midden van de tuin te zijn, hier komt het laatste zonnetje nog tussen de bomen door. Met dit terras wordt de tuin in tweeën gedeeld. De ronde vorm van de verhoogde border leidt de blik verder de tuin in waardoor duidelijk is dat de tuin verder door loopt.

De combinatie van rechte lijnen en ronde vormen heeft in dit ontwerp geen afbreuk gedaan aan een strakke uitstraling. De gebruikte materialen zoals Cortenstaal , hardhout en de witte tegels dragen daartoe bij. De gebakken klinkers vormen de verbinding met de oude woning.

Het ontwerp

Tuinontwerp

BEKIJK ALLE TUINEN

Soortgelijke tuinen

ALGEMENE VOORWAARDEN - PRIVACY VERKLARING